www.suomenvuohiyhdistys.fi
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

 
    Suomen Vuohiyhdistys Facebookissa
-

Yleistä

Suomenvuohen jalostus on tällä hetkellä kantaa ylläpitävää jalostusta ja sukulaisuuksien tarkistusta. Elinvoimaisen suomenvuohipopulaation kannalta on ensisijaisen tärkeää että sukulinjat pysyvät selvillä.

Suomenvuohen jalostus perustuu sukujen selvittelyyn ja niiden ilmoittamiseen oikein vuohirekisteriin tai nykyisin vielä toimivaan WebVuoheen. WebVuohi on tällä hetkellä paras työkalu selvittää sukusiitos aste ja sukulaisuudet suht helposti. WebVuohta myy ja ylläpitää Mtech. Jos vuohien pitopaikalla on tilatunnus, onnistuu WebVuohen käyttö.

Sukulaisuuksia voi tarkistaa myös Ruokaviraston ylläpitämästä vuohirekisteristä, joka on vuohien pitäjille ilmainen. Tunnukset voi hankkia oman kunnan maaseutuviranomaisen kautta. Muista aina tarkistaa myös emän isä -linja, kun etsit astutuspukkia kutuille. Emän isä -linja ei aina automaattisesti näy erilaisissa lomakkeissa tai vuohirekisteriotteissa. Jos pukkia valitsee vain kutun isän mukaan, voi sukusiitos tulla hyvin helposti toteen emän isä -linjan kautta.
-

Suomenvuohen pukkilinjat

Suomenvuohien eri pukkilinjat ja niiden käyttö

Suomenvuohipukkien eri sukulaisuudet on numeroitu linjanumerolla ja niiden avulla pysytään paremmin selvillä eri sukulaisuuksista. ProAgria Etelä-Pohjanmaalla päivitettiin suomenvuohenpukkilinjoja vuosina 2018, 2019 ja 2020, joten juuri tällä hetkellä linjojen elossa olevien pukkien luettelo tulisi olla aika lailla ajantasalla. Käytä pukkilinjaluetteloa, kun suunnittelet kutuille astutuksia helpottaaksesi suunnittelua. Jos tilalle halutaan jostain tietystä linjasta pukkeja, kannattaa niitä varata jo hyvissä ajoin syksyllä kun astutukset ovat käynnissä. Tärkeintä on toimia pukin hankkimisen suhteen ajoissa! Nuoria tulevia astutuspukkeja kannattaa ostaa kerralla useanpia, jotta on myöhemmin varaa valita esim. kasvun tai rakenteen perusteella se parempi pukki sukua jatkamaan.

Jalostuksessa mukana olevat suomenvuohipukit voi ilmoittaa suoraan ProAgriaan Kaie Ahlskogille kaie.ahlskog[ät]proagria.fi tai Merja Hietamäelle merja.hietamaki[ät]proagria.fi milloin vain.

Vuohiyhdistys kerää pukkien tietoja kaksi kertaa vuodessa ja toimittaa ne kootusti ProAgrialle.
Toimi seuraavasti:
- Ilmoita seuraavat tiedot kaksi kertaa vuodessa 31.3. ja 30.10. mennessä Tiina Pentimäelle ensisijaisesti sähköpostilla pentinmaki.tiina [ät] gmail.com puh. 050 - 4302172
o Tilalla elossa olevat pukit ja astuvat pukit
o Tilalta poistuneet pukit (myydyt ja kuolleet)
o Mahdolliset myytävät pukkikilit tulevista astutuksista
 Emän tiedot ja isäpukin tiedot
o Tiedot, jotka tarvitaan pukeista ja mahdollisista kutuista:
 EU-tunnus eli FI000012345678-9 korvanumero ja nimi
o Tiina kokoaa annetut eläintiedot yhdeksi kokonaisuudeksi, joka lähetetään edelleen ProAgriaan Kaie Alhskogille. Kaie tallentaa ja päivittää netissä julkaistavaa suomenvuohen pukkilinjat listausta, mistä voi tarkistaa eri pukkilinjojen elossa olevat eläimet
o Tiedot ovat todella tärkeitä, jotta voimme ylläpitää ja parantaa suomenvuohikantaa


Suomenvuohen pukkilinjaluettelo löytyy seuraavan linkistä:
Pukkilinjaluettelo
-

Suomenvuohen kantakirja

Suomenvuohella on oma kantakirja, joka takaa rodun kelpoisuuden alkuperäisrotutuen piirissä. Suomenvuohen kantakirjaa ylläpitää ProAgria Keskustelnliitto ja sitä on viimeksi päivitetty vuonna 2019.

Tuoreimman kantakirjaohjesäännön suomenvuohestä löydät alla olevasta linkistä:

Suomenvuohen kantakirja-
-
-
 
   Etusivu   |   Ajankohtaista   |   Yhdistyksen esittely   |   Galleria   |   Suomenvuohen jalostus   |   Vuohen terveys   |   Poikiminen   |   Sorkkahuolto   |   Harjoittelijaksi vuohitilalle   |   Minulleko vuohi?   |   Yhteystiedot   |   Linkit   
183626  | Copyright © 2022 Suomen Vuohiyhdistys | Tekninen toteutus: Webbinen.net